Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de compensatie van € 4.000,– is dat je privé- en zakenadres verschillen, dus dat je geen bedrijf aan huis hebt. Voor horecabedrijven als restaurants, cafetaria’s, ijssalons, eetkramen e.d. en cafés en voor ambulante handel (waaronder markthandel, taxivervoer, auto- en motorrijscholen en kermisattracties) mag het privéadres van jou als eigenaar/eigenaren gelijk zijn aan het vestigingsadres. Als horecaondernemer moet je dan verklaren tenminste één horecagelegenheid te huren, pachten of in eigendom te hebben.

Heb je een ambulante handel, dan is de kans aanwezig dat je jouw bedrijf niet vanuit een apart, ‘vaste vestiging’ uitoefent, maar dat wel je ambulante bedrijfsmiddelen voor hoge vaste kosten zorgen. Zo sta je als auto- en motorrijschoolhouder veelal op je huisadres geregistreerd, maar heb je wel  hoge kosten voor je lesvoertuig(en). Ook dan kom je wel voor de compensatieregeling in aanmerking als je die hoge vaste lasten hebt.

Toeleveranciers
Ook als toeleverancier kun je in aanmerking komen voor de € 4.000,– als je aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast moet je omzetverlies worden veroorzaakt door tenminste een van de volgende voorwaarden:

  1. Tenminste 70% van je omzet komt normaal gesproken van ondernemers die vanwege de coronacrisis zijn geraakt door de overheidsmaatregelen. Deze ondernemers staan geregistreerd onder een code in tabel 1 van de SBI-codelijst op de website van RVO.nl.
  2. Tenminste 70% van je omzet komt normaal gesproken uit activiteiten die de overheid vanwege de coronacrisis verbiedt of afraadt.