Als zelfstandige kun je bij je gemeente aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Het kabinet verlengt de Tozo-regeling met drie maanden, zodat de uitkeringstermijn loopt t/m 31 augustus a.s. De inkomensondersteuning vult aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald.

Wat er verandert is dat de verlengde zogenaamde ‘Tozo 2-regeling’ een partnerinkomenstoets bevat, dus het inkomen van je partner wordt nu wel meegeteld. Dit betekent dat alleen huishoudens met een inkomen onder het sociaal minimum aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Op deze manier wordt de ondersteuning voor levensonderhoud gericht op het garanderen van het sociaal minimum op huishoudniveau i.p.v. dat het alleen om jouw inkomen gaat. Voor de uitvoering van de Tozo 2-regeling zal daarom een verklaring van zowel jezelf als ondernemer als ook je partner worden gevraagd, dat het huishoudinkomen onder het sociaal minimum terecht is gekomen als gevolg van de coronacrisis.

De uitkering levensonderhoud Tozo 2 kan alleen worden toegekend over de maanden juni, juli en augustus. Ontvang je al een Tozo 1-uitkering over de maanden april, mei en juni? Dan kun je een Tozo 2-uitkering aanvragen voor juli en augustus. Als je Tozo 1-uitkering nog tot en met juli loopt is een Tozo 2-uitkering mogelijk voor de maand augustus. Zoals gezegd geldt voor de Tozo 2-uitkering wel de partnerinkomenstoets.

Voor verlengde aanvragen kunnen gemeenten een verkort aanvraagformulier gebruiken. Houd hiervoor de website van je gemeente in de gaten.Ondersteuning blijft ook mogelijk in de vorm van een lening (maximaal €10.157,–) voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Heb je eerder een lening aangevraagd voor een lager bedrag, dan heb je de mogelijkheid een tweede lening af te sluiten tot het maximumbedrag. Als zelfstandig ondernemer moet je om in aanmerking te komen voor de verlengde regeling, expliciet verklaren dat er bij je bedrijf geen sprake is van surseance van betaling of dat je bedrijf in een staat van faillissement verkeert.