Volgens de Gezondheidsraad geeft de huidige wetgeving je de mogelijkheid als bedrijf of instelling om een vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen van je bezoekers. Het vragen om een vaccinatiebewijs mag niet leiden toe discriminatie, uitsluiting of schending van privacyregels, aldus de Gezondheidsraad.

Dit betekent dat je als werkgever, zorginstelling, school, horecabedrijf en organisator van evenementen in principe een vaccinatiebewijs kunt eisen van bezoekers om de gezondheid van anderen te beschermen, schrijft de Gezondheidsraad. De onderzoekers erkennen dat economische belangen ook een rol kunnen spelen. Ze benadrukken daarnaast dat de Rijksoverheid toezicht moet houden op hoe bedrijven vaccinatiebewijzen willen inzetten.

‘Of de maatregel gerechtvaardigd is, kan verschillen per setting’, aldus het adviesorgaan. Voor die afweging is een zogeheten medisch-ethisch kader ontwikkeld. Zo moeten instellingen kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, dat de maatregel noodzakelijk is om dat doel te bereiken, de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken.

De overheid zou erop moeten toezien of bedrijven zich aan het kader houden. Het is nog niet duidelijk wanneer een vaccinatiebewijs een ‘gerechtvaardigd doel’ is. Volgens de Gezondheidsraad kan het kabinet dat in wetgeving vastleggen of het overlaten aan brancheorganisaties.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de Gezondheidsraad om advies gevraagd. De bewindsman heeft meermaals zijn zorgen geuit over mogelijke nadelen die een vaccinatiebewijs op publieke plaatsen zou kunnen opleveren. Dat zou inwoners indirect kunnen dwingen om zichzelf in te enten tegen COVID-19.