Bijdrage kinderopvang:

Update Bijdrage Kinderopvang (28-2-2022)

Heb je tijdens de laatste sluitingsperiode van de buitenschoolse opvang (tussen 21 december 2021 en 9 januari 2022) kinderopvangtoeslag ontvangen én de eigen bijdrage in deze periode doorbetaald, dan krijg je daarvoor een tegemoetkoming van de overheid. De hoogte van deze tegemoetkoming wordt op 1 mei 2022 bepaald op basis van de kinderopvangtoeslaggegevens. Vandaar het verzoek van de overheid om de kindertoeslaggegevens te actualiseren voor 30 april 2022. Je kunt dan medio 2022 de uitbetaling van de tegemoetkoming verwachten.

Maak je via de gemeente gebruik van de bso, dan kun je voor de tegemoetkoming terecht bij je gemeente. Gebruik je zonder overheidsvergoeding gebruik van de bso, dan krijg je z.s.m. via www.rijksoverheid.nl meer informatie over de tegemoetkoming.

Extra tegemoetkoming eerste twee sluitingen kinderopvang
Behoor je tot de groep ouders die een te lage tegemoetkoming heeft ontvangen voor het doorbetalen van de eigen bijdrage gedurende de eerste en/of tweede sluiting van de kinderopvang? Dan ontvang je een additionele tegemoetkoming. Je hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen. Wel is het van belang dat jij je  kinderopvangtoeslaggegevens actualiseert voor de jaren 2021 en 2022. Ook hiervoor geldt 30 april a.s. als de uiterlijke datum. De additionele tegemoetkoming wordt vervolgens automatisch op je betaalrekening gestort. De exacte uitbetaaldata worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt op www.rijksoverheid.nl.

Update Bijdrage kinderopvang (21-12-2021)

Verlenging sluiting buitenschoolse opvang (bso)
De bso is t/m 9 januari alleen open voor noodopvang van kinderen van minimaal één ouder/verzorger met een cruciale beroepsgroep en kinderen in een kwetsbare positie. De kinderdagopvang voor kinderen van 0-4 jaar en de gastouderopvang voor kinderen blijven open. Het kabinet roept alle ouders die normaliter bso gebruiken op de gehele factuur aan de kinderopvang te blijven voldoen, ook als zij op dit moment niet van opvang gebruik kunnen maken. Het kabinet zet in op een vergelijkbare tegemoetkoming als tijdens vorige sluitingsperiodes.
Dus ouders krijgen een tegemoetkoming die bij benadering overeenkomt met de eigen bijdrage vanaf 21 december jl. tot en met 9 januari 2022. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen die noodgedwongen gebruik moeten maken van de noodopvang.

Update Bijdrage kinderopvang (30-11-2021)

Heb je de eigen bijdrage voor kinderopvang tijdens de sluitingsperiode doorbetaald en ontvang je kinderopvangtoeslag? Dan heb je de ‘tijdelijke tegemoetkoming kinderopvang (TTKO) ontvangen. Het kan zijn dat je een te lage tegemoetkoming hebt ontvangen, omdat de gegevens voor de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst/Toeslagen op die peildatum (nog) niet juist of actueel waren. Bijvoorbeeld als het aantal uren kinderopvang of het inkomen was veranderd.

In de volgende periodes was de kinderopvang gesloten:

Periode 1:

  • Van 16 maart 2020 t/m 7 juni 2020 (kinderdagopvang, gastouderdagopvang en buitenschoolse opvang)

Periode 2:

  • Van 16 december 2020 t/m 7 februari 2021 (kinderdagopvang, gastouderdagopvang en gastouder buitenschoolse opvang
  • Van 16 december 2020 t/m 7 februari 2021 (buitenschoolse opvang kindcentrum ‘BSO KC’)

Zodra er meer bekend is over deze herziening en wanneer het geld wordt betaald, lees je dat op www.svb.nl/opvang.

Update Bijdrage Kinderopvang (7-9-2021)

Verruiming aantal uren in toeslagjaar 2021
Standaard hangt de hoogte van de kinderopvangtoeslag af van het aantal gewerkte uren. Voor 2021 geldt dat je als ouders alle opvanguren krijgt doorbetaald, die je hebt betaald. Dus heb je als gevolg van de coronacrisis minder uren gewerkt, dan krijg je toch de toeslag voor de opvanguren die je hebt betaald. Het kabinet had deze maatregel in 2020 getroffen, maar deze geldt nu ook voor 2021.

Het kabinet had je gevraagd om tijdens de sluiting van de kinderopvang, de rekening van de kinderopvang door te blijven betalen. Met het doorbetalen van de toeslag, ondanks dat je minder uren gewerkt hebt, compenseert het kabinet het doorbetalen.

Update Bijdrage kinderopvang (14-5-2021)

Heb je tijdens de afgelopen sluitingsperiode de factuur voor de kinderopvang doorbetaald, dan ontvang je eind mei a.s. een tegemoetkoming in de eigen bijdrage. De Sociale VerzekeringsBank (SVB) en de Belastingdienst/Toeslagen voeren de regeling uit.

Periode
Het gaat om de vergoeding van de factuur voor dagopvang en gastouderopvang gedurende de periode 16 december 2020 t/m 7 februari 2021. Voor de buitenschoolse opvang (bso) gaat het om de periode 16 december 2020 t/m 18 april 2021. Net als na de eerste sluitingsperiode vorig jaar hoef je als ouders niet zelf een aanvraag voor de tegemoetkoming te doen. De SVB maakt deze automatisch naar je over als je tijdens de sluitingsperiode kinderopvangtoeslag hebt ontvangen. Dit doet de SVB op basis van kinderopvangtoeslagengegevens die op peildatum 21 februari 2021 van je bekend zijn bij de Belastingdienst/Toeslagen, zoals het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat en de hoogte van het inkomen. De tegemoetkoming die je ontvangt is een benadering van de betaalde eigen bijdrage. Zo is de hoogte van de tegemoetkoming onder andere beperkt tot de maximum uurprijzen.

Herzieningsmoment
Ook voor de tweede sluitingsperiode wordt voorzien in een herzieningsmoment, zodat je met terugwerkende kracht recht op de tegemoetkoming kunt krijgen. Dit is van toepassing op situaties waarbij je na 21 februari jl. kinderopvangtoeslag hebt aangevraagd of na deze datum hebt doorgegeven dat je kind van dagopvang naar buitenschoolse opvang is overgegaan, terwijl je gedurende de sluitingsperiode al wel een lopend contract had met de kinderopvangorganisatie.

Subsidie gemeente
Maak je gebruik maken van een gesubsidieerd aanbod van de gemeente, dan geldt dat je, net als tijdens de eerste sluitingsperiode, de eigen bijdrage via de gemeente vergoed krijgen. Dit geldt voor ouders met een sociaal-medische indicatie en ouders met kinderen die deelnemen aan voorschoolse educatie of kortdurende peuteropvang.

Ouders zonder kinderopvangtoeslag
Het kan zijn dat je de rekening voor de kinderopvang helemaal zelf betaalt en dat je geen kinderopvangtoeslag of gemeentelijke subsidie voor het gebruik van kinderopvang ontvangt. De kans is groot dat in jouw gezin één ouder werkt en de ander niet, of dat je een expat bent van buiten de EU, of dat er sprake is van een zieke partner en je grootouders of verzorgers van het kind hebben de facturen doorbetaald. Dan dien je zelf een aanvraag te doen bij de SVB; jij ontvangt dus niet automatisch een vergoeding. Het doen van de aanvraag kan in de periode 15 mei tot en met 15 juli 2021 via https://www.svb.nl/nl/vergoeding. Hiervoor dien je onder andere een ‘Verklaring kinderopvang’ en de betaalde facturen aan te leveren. Ook dan geldt dat je een tegemoetkoming kunt krijgen voor de kinderopvangfactuur die jij doorbetaald hebt tijdens de beide periodes waarin de kinderopvang, buitenschoolse opvang (bso) en gastouderopvang gesloten waren.

Update Bijdrage kinderopvang (6-5-2021)

Heb je als ouder geen kinderopvangtoeslag of andere overheidssubsidie voor het gebruik van kinderopvang ontvangen, dan kun je een tegemoetkoming aanvragen.
De aanvraag kun je tussen 15 mei en 15 juli indienen bij de Sociale Verzekeringsbank. De regeling heet: Tijdelijke tegemoetkomingsregeling Kinderopvang zonder overheidsvergoeding (TTKZO).  Dit is een tegemoetkoming voor de kinderopvangfactuur die je hebt doorbetaald tijdens de beide periodes waarin de kinderopvang, buitenschoolse opvang (bso) en gastouderopvang gesloten waren.

Doorbetalen facturen
De overheid heeft je gevraagd om tijdens de sluitingsperiode de facturen voor kinderopvang door te blijven betalen, ook al kon je er geen gebruik van maken. Hierdoor behield je de plek voor kinderopvang, terwijl de kinderopvangorganisaties gefinancierd bleven en noodopvang konden aanbieden. Heb je kinderopvang zelf betaald, zonder overheidsbijdrage, dan kun je vanaf 15 mei a.s. een tegemoetkoming aanvragen voor het doorbetalen van de facturen.

Voor wie?
Het kabinet geeft aan dat de doelgroep van de regeling is divers. Volgens het kabinet gaat het met name om gezinnen waar één ouder werkt en de ander niet, maar ook expats of huishoudens waarbij sprake is van ziekte. Naar verwachting gaat het om circa 4.800 huishoudens met 8.000 kinderen. De tegemoetkoming wordt door de SVB op aanvraag verstrekt aan de persoon die de factuur heeft betaald en de factuur op zijn naam heeft staan. Dat kunnen ouders zijn, maar ook bijvoorbeeld grootouders of verzorgers van het kind. De hoogte van de tegemoetkoming wordt onder andere bepaald op basis van de facturen. De tegemoetkoming is per uur niet hoger dan de maximum uurprijs per opvangsoort.

Al kinderopvangtoeslag ontvangen?
Ontvang je al kinderopvangtoeslag? Dan heb je voor de eerste sluitingsperiode (voorjaar 2020) al een tegemoetkoming ontvangen. Ook voor de tweede sluitingsperiode zal een tegemoetkoming worden verstrekt. Deze tweede tegemoetkoming zal SVB automatisch worden overgemaakt naar ouders die tijdens de sluitingsperiode kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op de gegevens die bij Toeslagen bekend zijn voor de kinderopvangtoeslag. Ontvang je al kinderopvangtoeslag, dan hoef je nu geen aanvraag te doen.

Ontvang je een financiële bijdrage op basis van gemeentelijke regelingen (voorschoolse educatie, sociaal medische indicatie, kortdurend peuteraanbod) dan krijg je net als voor de eerste sluitingsperiode een tegemoetkoming via je gemeente. Gemeenten hebben hiervoor budget gekregen van de Rijksoverheid.

Update Bijdrage kinderopvang (20-12-2020)

Net als in het afgelopen voorjaar krijg je als ouder een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor kinderopvang tijdens de sluiting van de kinderopvang in deze periode. Deze tegemoetkoming is vergelijkbaar met de eerdere regeling voor ouders met kinderopvangtoeslag, voor ouders met gemeentelijke regelingen en ouders zonder een van beide.

Update Bijdrage kinderopvang (2-9-2020)

Betaal je de kosten voor kinderopvang zelf en maak je geen gebruik van kinderopvangtoeslag of een gesubsidieerd aanbod van de gemeente? Dan kun je alsnog een vergoeding krijgen als je tijdens de gedwongen sluiting van de kinderopvang vanwege Corona, de rekening hebt doorbetaald en je buiten de compensatieregeling viel.

Volgens het kabinet gaat het om ouders van ca. 3.700 kinderen. De regeling zal in de komende periode worden uitgewerkt. Volgens staatssecretaris Bas van ’t Wout krijgen ouders een vergoeding voor een dienst die zij wel hebben betaald, maar die zij op dat moment niet geleverd kregen, vanwege de gedwongen ‘Corona-sluiting’.

Update Bijdrage Kinderopvang (21-4-2020)

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei a.s. open op een aangepaste manier. Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk.

De dagopvang voor 0-4 jarigen gaat volledig open. Dat geldt ook voor de gastouderopvang voor 0-12 jarigen. De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen. Zij zijn alleen open voor en na schooltijden. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet. Leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs gaan vanaf 11 mei a.s. weer alle dagen naar school.
De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang aan je vergoeden.

Update bijdrage kinderopvang (17-4-2020)

Maak je gebruik van kinderopvang en heb je de eigen bijdrage voor de kinderopvang doorbetaald, dan krijg je uiterlijk in juli a.s. de eigen bijdrage vergoed. De eigen bijdrage zal worden vergoed op basis van de gegevens die op 6 april jl. bekend waren bij de Belastingdienst. De Sociale VerzekeringsBank (www.svb.nl) zal het bedrag rechtstreeks aan je overmaken. Ook stuurt de SVB je een brief met een berekening van de vergoeding.

De vergoeding van de eigen bijdrage heeft betrekking op de periode 16 maart t/m 28 april 2020. Omdat de vergoeding gebaseerd is op de gegevens met peildatum 6 april jl. kan het zijn dat de door jou betaalde eigen bijdrage afwijkt van hetgeen SVB berekent. Als dat zo is, dan kun je een herziening aanvragen. Overigens, de overheid gaat hierbij uit van het maximale uurtarief van € 8,02 per uur.

Ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen, maar gebruik maken van een gesubsidieerd aanbod van de gemeenten krijgen de eigen bijdrage via de gemeente vergoed. Dit geldt vooral voor ouders met een sociaal-medische indicatie en ouders die hun kinderen naar de voorschoolse opvang of peuterspeelzaal brengen.

Bij verlenging van de kabinetsmaatregelen rondom corona en het sluiten van de reguliere kinderopvang zal de eenmalige uitkering betrekking hebben op een langere periode. Dan kan het iets langer duren voordat de vergoeding wordt uitbetaald.

Update Bijdrage kinderopvang (26-3-2020)

Je krijgt van de overheid maximaal € 8,02 per uur vergoed. Als je aan de kinderopvang meer betaalt dan € 8,02 per uur dan dient de kinderopvangorganisatie dat terug te betalen aan jou, de ouders.
De kinderopvangorganisatie zelf krijgt hiervoor geen compensatie, dus dat betekent omzetverlies voor de kinderopvangorganisaties. Als dit omzetverlies aanzienlijk is kun je als kinderopvangorganisatie gebruik maken van een van de steunmaatregelen, zoals NOW of Tozo.

Update Bijdrage kinderopvang (20-3-2020)

De ouders krijgen de kosten van de kinderopvang terug voor de periode dat zij hun kinderen niet mogen brengen. Het kabinet heeft besloten dat alle ouders de eigen bijdrage terugkrijgen die zij betalen voor de periode van 16 maart t/m 6 april 2020, dus ook de ouders met een cruciaal beroep die hun kinderen naar de kinderopvang brengen.

Bijdrage kinderopvang

Ouders die normaliter kinderopvang gebruiken, moeten de gehele factuur aan de kinderopvang blijven voldoen, ook als zij op dit moment niet van opvang gebruik kunnen maken. Voor ouders betekent het doorbetalen dat het recht op kinderopvangtoeslag blijft bestaan en dat de plek in de kinderopvang, wanneer deze weer regulier opengaat, behouden blijft. Een deel van de factuur heeft betrekking op de eigen bijdrage die ouders betalen. De inzet van het kabinet is om deze kosten zoveel mogelijk te compenseren. Verder informatie volgt zo snel mogelijk.