Algemeen:

Persconferentie Ernst Kuipers (15-2-2022)

Ernst Kuipers heeft de volgende versoepelingen aangekondigd tijdens de persconferentie.

Openingstijden cultuursector en horeca
De sluitingstijden voor de eet- en drinkgelegenheden, theaters, bioscopen, pret- en dierenparken, professionele sportwedstrijden en binnensporten worden verruimd naar 01.00 i.p.v. 22.00 uur. Deze versoepeling gaat per 18 februari a.s. in. Vanaf 25 februari a.s. gelden weer de normale openingstijden.

Coronatoegangsbewijs (CTB) en mondkapjesplicht
Voor toegang tot, onder meer, eet- en drinkgelegenheden, pret- en dierenparken, professionele sportwedstrijden, sportbeoefening binnen en de vertoning van kunst en cultuur blijft een coronatoegangsbewijs (3G) verplicht tot 25 februari a.s. Daar waar een CTB verplicht is, hoeven de bezoekers geen 1,5 meter afstand meer te houden, terwijl ook de mondkapjesplicht verdwijnt voor deze locaties. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.
Vanaf 25 februari a.s. is het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, niet meer verplicht, terwijl de verplichte 1,5 meter afstand en het dragen van het mondkapje bij verplaatsing ook niet meer hoeft.

500 bezoekers of meer
Op locaties waar meer dan 500 bezoekers per zelfstandige ruimte binnen en buiten zijn, geldt tot 25 februari a.s. de mondkapjesplicht nog wel terwijl daar ook nog een vaste zitplaats verplicht is. Vanaf 25 februari a.s. geldt voor plekken waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en waar geen vaste zitplaatsen zijn, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, dat iedereen een negatieve testuitslag moet laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Openbaar vervoer en luchthavens
Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari a.s. nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Sport
Per 18 februari is publiek is weer welkom, zowel bij binnen- als bij buitensporten , maar wel met een coronatoegangsbewijs, het dragen van een mondkapje en op de tribune is een zitplaats verplicht.
Vanaf 25 februari a.s. zijn er geen restricties meer voor de voetbalstadions.

Thuiswerken
Voor het thuiswerken geldt het advies om dat maximaal de helft van de tijd te doen.

Quarantaine scholen
Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon. Alleen bij klachten moeten ze thuisblijven en zich laten testen. Dit geldt ook voor leerlingen in het voortgezette onderwijs die 18 jaar of ouder zijn.
De hele schoolklas hoeft niet meer in quarantaine als drie kinderen besmet zijn. Alleen kinderen die klachten hebben of positief getest zijn blijven thuis.
Voor het onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen: zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben.
Nog steeds geldt: leerlingen vanaf groep 6 moeten 2 x per week een zelftest doen en mondkapjes dragen in de gangen van de school.

Isolatieadvies
Het isolatieadvies wordt versoepeld per vrijdag 18 februari a.s. Na een positieve test wordt de isolatieduur ingekort naar 5 dagen, mits je 24 uur geen klachten meer hebt gehad.

Bezoek thuis
Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen.

Persconferentie Mark Rutte en Ernst Kuipers (25-1-2022)

Vanaf woensdag 26 januari 2022 kunnen ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken tot 22 uur weer open, wel onder voorwaarden. Ook winkels mogen tot 22 uur open. Ook mogen er weer sportwedstrijden buiten eigen clubverband plaatsvinden, met publiek. Ook geldt er een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Algemene maatregelen en adviezen

  • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
  • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar)geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan.
  • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
  • In alle publieke binnenruimtes, zoals horecatheater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
  • Een coronatoegangsbewijsis verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
  • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
  • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
  • Voor sportevenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
  • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
  • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
  • Het thuiswerkadviesis: werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
  • Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Quarantaine

Het quarantaineadvies verandert.

Je hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als je

  • geen klachten hebt

EN:

  • een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat; OF
  • een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent; OF
  • in overleg met je werkgever hebt afgestemd dat je een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat je voldoet aan de voorwaardenOF
  • langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
  • korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:

  • Blijf thuis en doe direct een zelftest.
  • Bij een positieve uitslag van de zelftest laat je zo snel mogelijk testen bij de GGD.
  • Bij een positieve uitslag van de zelftest ga je thuis in isolatie.
  • In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Kijk voor de actuele quarantaineregels in de Quarantainecheck. In verband met de benodigde tijd voor de uitwerking van het beleid en de implementatie ervan, kan de informatievoorziening van het RIVM en de GGD hier nog van afwijken.

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge (18-12-2021)

Vanwege de zeer snelle verspreiding van het omikron-virus heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december t/m 14 januari 2022 in lockdown gaat.

De maatregelen en dringende adviezen op een rij:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
  • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
  • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten t/m ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
  • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
  • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
  • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Onderwijs
Vanaf maandag 20 december t/m 9 januari a.s. gaan de scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, het mbo en hogescholen en universiteiten dicht. Het besluit om de basisscholen een extra week dicht te doen is al op 14 december jl. genomen.

Uitzonderingen zijn er voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen en studenten. Het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hier neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een besluit over. Ook de BSO is tot en met 9 januari gesloten. Wel blijft er noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en voor kwetsbare kinderen. Kinderopvanglocaties, voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud, blijven open.

Boosteren
Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een booster aangeboden. Alleen met een booster ben je beter beschermd tegen deze variant. Het streven is dat zo veel mogelijk 60-plussers voor de jaarwisseling hun boosterprik halen. Daar waar de capaciteit het toelaat zullen 60-plussers die in januari pas een afspraak hebben, worden uitgenodigd hun afspraak te vervroegen. Ze krijgen hierover in de loop van volgende week een sms. Het verzoek is om hierover niet zelf contact op te nemen met de GGD, gezien de drukte bij de GGD’s. Rond 7 januari zullen alle 18-plussers de kans hebben gekregen om een online afspraak te maken voor een boostervaccin. In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.

Het verzoek is om je afspraak zo veel als mogelijk online te maken. Dat helpt de GGD om de boostercampagne zo soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Ben je  niet handig met de computer, vraag dan hulp aan kinderen of kennissen. Ook bij de bibliotheek zijn mensen die u kunnen helpen.

Zorg
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant kan de druk op de hele zorg hoog worden. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg, de GGZ, de huisartsenzorg en de ouderen- en gehandicaptenzorg. Er worden scenario’s uitgewerkt om de zorg ook zo goed als mogelijk te blijven organiseren en te verlenen. Het doel van die voorbereidingen is dat er ook onder de zwaarste omstandigheden voor iedereen die dat dringend nodig heeft zorg beschikbaar blijft.

Update cultuursector (14-12-2021)

De garantieregeling evenementen (TRSEC) en de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) verlengt het kabinet t/m derde kwartaal van 2022. Deze regelingen treden in werking als een evenement in deze periode door de Rijksoverheid wordt verboden. Hiervoor geldt in het eerste kwartaal van 2022 een subsidiepercentage van 90% en in het tweede en derde kwartaal van 2022 een subsidiepercentage van 80%. Het kabinet maakt de verdere voorwaarden voor deze regelingen begin 2022 bekend.

Professionele sport
Voor professionele sportwedstrijden houdt het kabinet per tak van sport en type evenement in de gaten of de generieke steunmaatregelen afdoende zijn, of aanvullende steun noodzakelijk is gedurende de looptijd van de coronamaatregelen.

Amateursport
Voor de amateursport zet het kabinet de eerdere compensatieregelingen (TASO en TVS) door om de sector te compenseren voor de vaste lasten en de huurkosten tot en met januari. Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid om de ijsbanen en zwembaden te ondersteunen.

Update Cultuursector (14-12-2021)

Ter compensatie voor de verlenging van de beperkende maatregelen maakt het kabinet extra geld vrij om de cultuursector te ondersteunen.

De ondersteuning voor BIS- en ErfErfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen worden voortgezet. Hierdoor kunnen werknemers en zzp’ers worden doorbetaald. Er is extra geld beschikbaar voor regelingen voor makers bij de Rijkscultuurfondsen, het Steunfonds Rechtensector en het Abraham Tuschinski Fonds. Hier kunnen makers en zelfstandigen direct terecht voor steun. Ook gaan er middelen naar de Koninklijke Bibliotheek om via het inkopen van rechten van e-books extra ondersteuning aan auteurs te verlenen.

Via de zogenaamde vernieuwde suppletieregeling zal bij het Fonds Podiumkunsten tot 85% van de kaarten van voorstellingen worden opgekocht, ook van geannuleerde voorstellingen. Ook deze regeling is specifiek ingericht op de doorbetaling van zzp’ers.

Bij Cultuur+Ondernemen kun je leningen tegen gunstige voorwaarden afsluiten voor de herstart van producties en langlopende leningen voor het aanvullen van reserves. Het kabinet verlengt de leenfaciliteit tot en met het tweede kwartaal van 2022 met aanvullend € 25 miljoen.

De Opengestelde monumentenlening bij het Nationaal Restauratiefonds wordt verlengd met behoud van het bestaande budget tot en met het tweede kwartaal van 2022.

Daarnaast kun je ook in deze periode gebruik zal maken van de TVL, de NOW en de reguliere bijstand voor zelfstandigen, de Bbz.

Bestuurlijke afspraken over steun aan zzp’ers
Om de steun aan zzp’ers beter te garanderen, zal de minister bestuurlijke afspraken maken met medeoverheden, de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en relevante brancheverenigingen over het doorbetalen van verplichtingen bij geannuleerde of door de maatregelen beperkte voorstellingen. Deze afspraken zijn erop gericht te verzekeren dat makers, technici en andere zzp’ers in de keten een redelijke betaling ontvangen.

De specifieke uitwerking van dit steunpakket en de bestuurlijke afspraken volgt begin 2022.

Aanvullende ondersteuning voor de sport (16-11-2021)

Bij zowel de professionele sportwedstrijden als de amateur sportwedstrijden mogen geen toeschouwers aanwezig zijn. Ook ouders mogen niet op het sportpark komen om naar de kinderen te kijken.

Voor de professionele sportwedstrijden, zowel in competitie verband als losse sportevenementen, stelt het kabinet maximaal 36 miljoen euro beschikbaar ter compensatie van de geleden schade van kaartverkoop en compensatie van seizoenkaarthouders voor de periode 13 november tot 4 december 2021. Bij het inrichten van deze regeling houdt het kabinet voor de hoogte van de compensatie rekening met de draagkracht van de verschillende organisaties achter de professionele sportwedstrijden.

Voor de aanbieders van amateursport is maximaal 5 miljoen euro beschikbaar om hen te compenseren voor de geleden schade in deze periode. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt deze regelingen in samenwerking met de sportsector uit.

Op dit moment weinig nieuws

Op dit moment is er door ons geen nieuws te melden over de steunmaatregelen
waarvoor jij met je bedrijf in aanmerking zou kunnen komen.

We sturen je daarom ook even geen nieuwsbrief meer.
Zodra er nieuws voor je is, melden we ons weer.

 

Update Qredits Overbruggingskrediet (30-8-2021)

Ondanks de afbouw van de steunmaatregelen vanaf 1 oktober a.s. heeft het kabinet besloten dat deze coronafinancieringsregeling heel 2021 van kracht blijft. Dit om marktfinanciering te blijven faciliteren. Heb je behoefte aan liquiditeit en voldoe je aan de voorwaarden van deze regeling, dan kun je een beroep doen op deze regeling.

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge (18-6-2021)

Het kabinet heeft besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en op een aantal punten te verruimen. Vanaf 26 juni a.s. zijn alle deuren open, waarbij de 1,5-meter-norm blijft. Als het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een ‘coronatoegangsbewijs’ (een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona).

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni a.s.

  • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
    Vanaf 26 juni a.s. zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
    De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplichtgelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.
  • Van thuis werken naar deels op kantoor
    Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.
  • Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden
    Vanaf 26 juni a.s. is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.
    Vanaf 26 juni a.s. zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
  • Sport en de anderhalve meter
    Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni a.s. voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
    Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni a.s. geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
  • Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies
    Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt.
  • Gratis coronatest voor reizen
    Reizigers die in juli of augustus 2021 vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Basisregels
Alle basisregels gelden dus nog steeds (vaak handenwassen, 1,5 meter afstand houden. thuisblijven bij klachten en direct laten testen). Half augustus a.s. bekijkt het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Update Avondklok verlengd (22-2-2021)

Andere wettelijke basis
De Tweede kamer en de Eerste Kamer hebben vorige week ingestemd met de ‘Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-10’ (Tijdelijke wet). Hiermee wordt de wettelijke bevoegdheid om het vertoeven in de openlucht te beperken, nu ook vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Vandaag is de Tijdelijke wet gepubliceerd in het Staatsblad.

Hiermee valt het instellen van de avondklok niet meer onder het regime van de ‘Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg)’, maar onder de nieuwe Tijdelijke wet.

Update Avondklok verlengd (17-2-2021)

Gisteren was een turbulente dag voor de avondklok. Aanvankelijk oordeelde de rechter in Den Haag dat avondklok met onmiddellijke ingang moest worden opgeheven;  de wet waarop het instellen van de avondklok juridisch is gebaseerd is volgens de rechter hiervoor niet geëigend, omdat er geen sprake was van ‘superspoed’ om een opkomende ramp te voorkomen. ‘Over de avondklok is namelijk lang nagedacht en gepraat’, aldus de rechter.

Het kabinet stelde direct hoger beroep in; dit zal vrijdag dienen. Tegelijkertijd heeft het kabinet het hof gevraagd om de uitspraak van de Haagse rechtbank te schorsen tot vrijdag. Het hof heeft de schorsing toegewezen. Het hof vindt dat een jojo-effect moet worden voorkomen. Dit betekent dat de avondklok blijft bestaan. Volgens het hof is het belang van de Staat groter dan dat van actiegroep Viruswaarheid, die de zaak had aangespannen.

Het kabinet heeft tegelijkertijd een spoedwet over de avondklok gemaakt. Deze zal vandaag in de Tweede Kamer worden besproken en morgen in de Eerste Kamer.

Vrijdag zal er duidelijkheid komen wat er verder met de avondklok gaat gebeuren.

Avondklok vanaf zaterdag 23 januari 2021 (22-1-2021)

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 2021 een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur. De avondklok duurt tot en met woensdagnacht 10 februari a.s.
Gedurende deze periode mag je niet zonder geldige reden buiten zijn. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Uitzonderingen
Je mag wel op straat tijdens de avondklok voor:

  • Werk
  • Medische hulpverlening aan mens of dier
  • Mantelzorg
  • Reizen in verband met een oproep van een rechter of officier van justitie
  • Reizen in verband met een uitvaart
  • Aangelijnd uitlaten van een huisdier
  • Heen- of terugreis naar het buitenland
  • Calamiteiten

Verklaring
Als personeel voor het werk op pad is, moeten zij bij controle een verklaring kunnen overhandigen waaruit blijkt dat zij buiten mogen zijn. De formulieren kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Situaties

  • Maaltijd- en pakketbezorgers vallen onder de uitzonderingen van de avondklok. Dit betekent dat een maaltijd of een pakket wel bezorgd mag worden.
  • Afhalen van maaltijden mag tot 20.45 uur.
  • Als je personeel echt niet thuis kan werken en een werkgeversverklaring heeft, dan mogen zij tijdens de avondklok reizen naar hun werk.
  • Als het voor je werk aantoonbaar nodig is om tijdens de avondklok op straat te zijn, dan is het toegestaan, mits je een schriftelijke verklaring bij je hebt. Overigens, voor alle niet-medische contactberoepen geldt nog steeds de lockdown.
  • Misbruik van de werkgeverklaring door je personeel wordt aangemerkt als ‘valsheid in geschrifte’ en is dus strafbaar
  • Ook essentiële winkels vallen onder de avondklok. De winkels moeten om 20.45 uur gesloten zijn.

Geen loon voor mondkapweigeraar (22-1-2021)

Een banketbakkerij uit Bilthoven mag betaling van het loon opschorten van een bezorger die weigert een mondkapje te dragen. De werknemer mag pas weer aan het werkt op het moment dat hij het mondkapje wel draagt. Tot die tijd hoeft zijn werkgever hem niet te betalen. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist in een kort geding.

De banketbakkerij beroept zich op het zogenoemde instructierecht, waarin staat dat de werknemer zich moet houden aan de voorschriften die de werkgever opstelt. Volgens de rechter is een mondkapje een maatschappelijk aanvaard middel: gedurende de coronapandemie kan het bijdragen aan veiligheid en gezondheid. De werkgever heeft een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine moeten worden doorbetaald.

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge (20-1-2020)

Avondklok
Tijdens de persconferentie hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge aangekondigd dat zij de avondklok willen invoeren. Hiervoor moeten zij morgenmiddag wel de steun van de Tweede Kamer krijgen. Onduidelijk is nog wanneer de avondklok ingaat; vermoedelijk zal dat zaterdagavond of zondagavond zijn. De avondklok eindigt in principe op 10 februari om 04.30 uur. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Als je toch zonder geldige reden naar buiten gaat, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is € 95.

De regels zoals het kabinet voorstelt:

  • je blijft tussen 20.30 uur en 4.30 uur binnen.
  • je gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan met de volgende geldige redenen:
    –     bij een calamiteit;
    –     als jezelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
    –     als je van je werkgever voor werk naar buiten moet;
    –     als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
    –     als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
    –     als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
    –     als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doe je in je eentje.

Formulieren

  • De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op de webpagina: www.rijksoverheid/avondklok. Het is namelijk niet de bedoeling dat je eigen formulieren maakt.
  • Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat jeuit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.
  • Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat moet je ook een werkgeversverklaring tonen. Deze kun je aan je werkgever vragen. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan.

Extra reisbeperkingen
Om de kans op het verspreiden van besmettingen en het meenemen van nieuwe varianten te beperken is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die tot 31 maart a.s. plaatsvinden.

Daarnaast gelden de volgende extra maatregelen:

Vliegverbod en aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers uit Verenigd Koninkrijk
Een vliegverbod geldt ook voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Reizigers uit ‘hoogrisicogebieden’ die per vliegtuig of schip naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek naar Nederland een negatieve sneltest kunnen tonen.
Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod.
Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Thuiswerken en bezoek
Het dringende advies is:

  • thuiswerken om contacten te vermijden. Alleen mensen die niet thuis kunnen werken, zoals een buschauffeur gaan naar het werk, maar bijvoorbeeld kantoormedewerkers werken volledig thuis. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken, dat ook daadwerkelijk doen.
  • ontvang maximaal één gast per dag van 13 jaar of ouder
  • ga niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek

Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisicogebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Daar zal meer informatie over volgen.

Uitvaarten
Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

Geldigheid theorie-examen rijbewijs verlengd (23-12-2020)

Als je een theorie-examen hebt gedaan waarvan de geldigheid verloopt tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021, dan blijven die toch geldig tot 1 oktober 2021. Vanwege de aangescherpte maatregelen die gelden tot 19 januari 2021 is het niet mogelijk om bij het CBR examen te doen, vandaar deze verlenging. Ook de theorie- en praktijkexamens voor logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs, blijven langer geldig.

Verlengen rijbewijzen en code 95
Voor rijbewijzen die verlopen en het getuigschrift van vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs (code 95) die voor 1 december jl. verliepen, mogen nog 9 maanden doorrijden. De Europese Commissie zal in januari a.s. met een voorstel komen, waardoor de verlenging niet alleen voor Nederlanders geldt.

Update Reisbeperkingen Zuid-Afrika en Verenigd Koninkrijk (23-12-2020)

Het vliegverbod op passagiersvluchten uit Zuid-Afrika en het vlieg- en aanmeerverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, zijn met ingang van woensdag 23 december (00.01 uur Nederlandse tijd) komen te vervallen. In plaats daarvan moeten alle passagiers, dus ook EU-burgers, vóór aanvang van de reis beschikken over een recente negatieve PCR-testverklaring. Na aankomst geldt voor alle passagiers bovendien het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan.

De negatieve testverklaring moet worden getoond als je aan boord gaat van het vliegtuig of de boot. Luchtvaartmaatschappijen en reders zijn verplicht om passagiers van en naar Zuid-Afrika en Verenigd Koninkrijk vóór het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR-testuitslag. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen. Heb je deze niet, dan mag je niet mee. Dit geldt ook voor Nederlanders en EU-burgers die terugkomen vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Het kabinet heeft daarnaast besloten dat de negatieve PCR-testverklaring zo spoedig mogelijk verplicht wordt voor alle passagiers die vanuit andere landen naar Nederland komen, dus ook Nederlanders en andere EU-burgers.

Reisbeperkingen Zuid-Afrika (22-12-2020)

Ook voor Zuid-Afrika is het vliegverbod ingesteld tot uiterlijk 1 januari 2021. Dit om de verspreiding van een nieuwe besmettelijke variant van het Corona-virus tegen te gaan. Na het vliegverbod en aanmeerverbod voor passagiers op veerdiensten uit het Verenigd Koninkrijk, geldt het vliegverbod ook voor Zuid-Afrika. Geplande vluchten naar Nederland gaan niet door, waardoor Nederlanders die niet kunnen terugkeren uit Zuid-Afrika geadviseerd worden om een veilig onderkomen te zoeken.

Het kabinet wil zo snel mogelijk de verplichting invoeren dat alle passagiers, dus ook EU-ingezetenen, moeten beschikken over een negatieve testverklaring om te kunnen boarden. Nu geldt de verplichte negatieve testverklaring alleen voor mensen afkomstig uit zogeheten derde landen (niet-Schengen).  Zodra de verplichte negatieve testverklaring voor alle passagiers uit Zuid-Afrika is geregeld, kan het vliegverbod worden opgeheven. Het vliegverbod wordt ook eerder dan 1 januari ingetrokken als er Europese effectieve maatregelen tegen de import van het virus zijn genomen.

Update Toespraak Mark Rutte lockdown (16-12-2020)

Aanscherping beleid openstelling winkels
Vanochtend plaatsten wij het artikel met verduidelijking welke winkels nu wel of niet open mogen blijven. Het kabinet heeft het beleid aangescherpt. Nog steeds geldt dat de winkels in de levensmiddelenbranche, drogisterijen en dierspeciaalzaken open kunnen blijven.

Voorwaarde is echter dat meer dan 70% van de omzet moet bestaan uit:

  • Levensmiddelenbranche: levensmiddelen (eten en drinken)
  • Drogisterijen: drogisterijartikelen (zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen –  niet zijnde cosmetica en parfums -, en schoonmaakmiddelen)
  • Dierspeciaalzaken: diervoeding

70%-criterium
Bij het vaststellen van het 70%-criterium gaat het om de feitelijke situatie over langere tijd. Dat betekent dat wordt uitgegaan van de omzetsituatie voor inwerkingtreding van de maatregelen op 15 december 2020. Het gaat daarbij om de vestiging of het filiaal, niet de keten of het concern. De uitzondering laat onverlet dat betreffende winkels mogelijk ook in beperkte mate non-foodartikelen worden verkocht. Het is niet toegestaan het nonfoodassortiment uit te breiden.

Aparte ingang
Een afgescheiden levensmiddelenafdeling met eigen ingang in een filiaal van een warenhuis valt onder de uitzondering voor “winkels in de levensmiddelenbranche”. Deze afgescheiden afdeling mag geopend blijven voor het publiek. In de buitenlucht zijn alleen vergunningsplichtige (week)markten voor levensmiddelen toegestaan. In de buitenlucht is daarnaast, als het gaat om detailhandel, uitsluitend de verkoop van bloemen en kerstbomen toegestaan.

Afhalen
Dat een filiaal in de detailhandel niet voor het publiek mag worden opengesteld betekent dat ook afhaal niet is toegestaan (bezorgen mag wel). Dat geldt ook voor functies van een filiaal die niet opengesteld mogen worden voor het publiek. Afhalen is uitsluitend toegestaan voor vooraf bestelde of gereserveerde artikelen in winkels in doe-het-zelfartikelen (zoals bouwmarkten), bibliotheken en winkels voor diervoeding van hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren. Daarnaast blijven alleen voor eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops de al geldende afhaalmogelijkheden gelden.

Update Toespraak Mark Rutte lockdown (16-12-2020)

Wel of niet-essentiële winkel open blijven?
Er is veel onduidelijkheid wanneer je winkel nu wel of niet open mag blijven tijdens de lockdown tot half januari 2021. Hierbij een verduidelijking zoals deze door de Rijksoverheid is gepubliceerd.

De detailhandel is gesloten. De winkels die daarvan zijn uitgezonderd zijn:

  • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening;
  • Levensmiddelenwinkels (winkels die eten of drinken verkopen);
  • Warenmarkten voor levensmiddelen;
  • Apotheken en drogisterijen;
  • Dierenspeciaalzaken;
  • Audiciens en opticiens;
  • Tankstations;
  • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
  • Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;
  • Wasserijen en stomerijen;
  • Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop;
  • Groothandels (business to business);
  • Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

Wanneer mag je winkel open blijven?

  1. Als je winkel(filiaal) voor meer dan 70% van de omzet op één van de bovenstaande uitzonderingsgronden is gericht mag de hele winkel/filiaal open blijven.
  2. Bevat je winkel(filiaal) één (of meerdere) afdeling(en) gericht op (één van) de bovenstaande uitzonderingsgronden, en wordt daarmee minstens 30% van de omzet verdiend?  Dan mag dat deel van de winkel open blijven.
  3. Is het antwoord ‘nee’ op deze twee vragen, dan moet je winkel(filiaal) sluiten.

Welke functies mogen bij winkels wel open blijven?

  • Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten;
  • Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;
  • De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestelling).

Toespraak Mark Rutte lockdown (14-12-2020)

Premier Rutte heeft ons vanuit het Torentje toegesproken om de lockdown vanaf 15 december 2020 aan te kondigen. Alle maatregelen zijn erop gericht om het aantal contacten te verminderen en daarmee het aantal besmettingen. De lockdown zal tenminste tot dinsdag 19 januari 2021 duren.

Thuis mag je maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder ontvangen. Op 24, 25 en 26 december a.s. mag je thuis 3 personen van 13 jaar of ouder ontvangen.

Openstelling
Heb je een niet-essentiële winkel dan moet je de deuren sluiten. Winkels die gericht zijn op de eerste levensbehoeften mogen wel open blijven. Hierbij gaat het om:

  • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening (banken, hypotheekverstrekkers, makelaars, etc.);
  • Levensmiddelenwinkels;
  • Warenmarkten voor levensmiddelen;
  • Apotheken en drogisterijen;
  • Dierenspeciaalzaken;
  • Audiciens en opticiens;
  • Tankstations;
  • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
  • Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;
  • Wasserijen en stomerijen;
  • Doe-het-zelf-zaken mogen een afhaalfunctie inrichten voor het afhalen van bestellingen;
  • Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop;
  • Groothandels (business to business);
  • Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

Contactberoepen
Kappers, nagelstylisten en tatoeëerders moeten eveneens op slot. Alleen als je als (para)medicus tegen betaling zorg verleent op basis van bepaalde zorgwetten of in het kader van bloedafname en bloedvoorziening, kun je blijven werken. Zie de pagina op www.rijksoverheid.nl van uitgezonderde contactberoepen tijden de lockdown (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/contactberoepen/uitgezonderde-contactberoepen).

Cultuursector
Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen, terwijl het afhalen van boeken bij bibliotheken mogelijk blijft. Zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ worden gesloten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

  • Musea
  • Theaters
  • Concertzalen,
  • Bioscopen,
  • Casino’s
  • Dierenparken
  • Pretparken
  • Zwembaden
  • Sauna’s en wellness

Horeca
Hotels mogen open blijven, maar de restaurants en de roomservice in een hotel moeten sluiten. De overige horeca, waaronder cafés en restaurants blijven dicht. Afhalen van eten en drinken mag wel bij de horeca.

Sporten
Sportscholen gaan eveneens dicht. Buitensporten mag maar met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer. Voor jongeren onder 18 jaar blijven de buitensportlocaties open. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. De topsportcompetities, zoals de Eredivisie in het voetbal, mogen doorgaan, maar wel zonder publiek, zoals nu al het geval is.

Reizen
Het dringende advies is om thuis te werken; het openbaar vervoer is alleen beschikbaar voor noodzakelijke reizen. Ook wordt afgeraden om tot medio maart geen reizen naar het buitenland te boeken. Het reizen naar het buitenland wordt dringend afgeraden.

Onderwijs
Vanaf woensdag 16 december t/m minimaal 17 januari a.s. is online onderwijs het devies. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.

Kinderopvang
De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn gedurende de lockdown gesloten. Alleen kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Op de website van www.rijksoverheid.nl is een overzicht te vinden van cruciale beroepen tijdens de lockdown (zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/cruciale-beroepen).

Steunmaatregelen
Volgens de premier zijn alle steunmaatregelen zo ingericht dat deze meebewegen met de omvang van de steun. Regelingen als de NOW (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), de Tozo, TLV, TOA, etc. staan open voor je als ondernemer.

Update reisvoucher kredietfaciliteit (9-12-2020)

Het kabinet is in gesprek met brancheorganisaties en het garantiefonds SGR omtrent het plan dat consumenten de vouchers kunnen verzilveren, ook als de reisorganisatie tijdelijk niet genoeg geld heeft. Het gaat om bestaande vouchers voor pakketreizen. Deze voorgestelde faciliteit is een vorm van staatssteun aan de reisbranche en zal daarom aan de Europese Commissie ter goedkeuring moeten worden voorgelegd.

Via de voucherkredietfaciliteit kunnen reisgarantiefondsen een aanvullende lening van de overheid krijgen waarmee ze vervolgens een liquiditeitslening kunnen verstrekken aan de reisorganisatie die onverhoopt en tijdelijk onvoldoende middelen hebben om vouchers terug te betalen aan consumenten. Voorwaarde is dat de reisorganisaties deze middelen alleen kunnen inzetten voor het uitbetalen van verstrekte vouchers. Het gaat om vouchers die zijn afgegeven van 12 maart t/m 31 december 2020. Het maximaal te financieren bedrag per onderneming is 80% van de waarde van de aan de consument terug te betalen vouchers. Het krediet dat een reisonderneming kan aangaan is bovendien gemaximeerd op € 50 miljoen.

Een onderneming aan wie een lening wordt verstrekt diende voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus in de kern gezond te zijn. De leningen worden in zes jaar afgelost tegen een nog nader te bepalen rentevergoeding en voorwaarden. Daarnaast wordt gedacht aan aanvullende eisen zoals het verbod op het uitkeren van dividenden of bonussen gedurende de periode van steun.

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge 8-12-2020

De gedeeltelijke lockdown zal ook tijdens de feestdagen voortduren. Doordat het aantal coronabesmettingen te hoog blijft en er dagelijks teveel mensen op de intensive care worden opgenomen, komt er geen verspoeling van de maatregelen. Tijdens de feestdagen mogen er thuis maximaal drie personen per dag op bezoek komen. De horeca blijft gesloten. Volwassen sporten alleen 1,5 meter afstand. Daarnaast is het dringende advies: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

Update steunmaatregelen
De ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes zullen morgen (9 december) een toelichting geven omtrent extra steunmaatregelen.

Curaçao
Voor Curaçao geldt met ingang van vandaag code oranje. Dit betekent dat reizen naar Curaçao wordt afgeraden. Kom je terug uit Curaçao dat moet je in thuisquarantaine gaan.

Topsporters in de topsportcompetities
Zij mogen vanaf 17 december a.s. weer trainen en wedstrijden spelen. Dit omdat voor hen de nationale competitie belangrijk is om aansluiten te houden bij de internationale top. Tijdens het sporten geldt de afstandsmaatregel niet en zij mogen in dit uitzonderlijke geval ook met meer dan vier personen sporten en met meer dan 30 personen in één ruimte zijn. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie en topsporters met een status op aangewezen topsportlocaties mochten al trainen en wedstrijden spelen.

Gecontroleerde experimenten
Het kabinet wil vanaf half januari a.s. gecontroleerde experimenten houden met publiek bij sportwedstrijden en bij theater en zakelijke congressen. Doel is om te onderzoeken hoe dergelijke evenementen zo veilig mogelijk kunnen worden ingericht, zodra deze weer toegestaan kunnen worden.

Vaccineren
Als alles volgens plan verloopt zal vanaf begin volgend jaar met het vaccineren worden gestart. Met het eerste vaccin zullen zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eerste worden geënt, vervolgens de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zal worden gestart met het enten van de bewoners.

Acties kabinet

De overheid heeft maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden, die economisch gezien forse impact hebben op het dagelijks leven in Nederland, in het bijzonder voor de ondernemers, van zzp’er tot multinational. Voor een ieder zullen de gevolgen merkbaar zijn, zowel privé als zakelijk.

17 maart jl. heeft het kabinet bij monde van de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes het steunpakket voor bedrijven bekend gemaakt voor bedrijven die door het coronavirus in problemen komen. Welke maatregelen zijn aangekondigd en in hoeverre zijn deze voor jou te gebruiken?